skip to Main Content

Croatian Blues Challenge je 2009. godine po uzoru na International Blues Challenge pokrenuo Dražen Buhin Buha, osnivač i motorna snaga udruge Hrvatske blues snage / Croatian Blues Forces, nacionalne podružnice krovne svjetske blues udruge The Blues Foundation. Hrvatske blues snage (HBS) imaju licencu za nacionalno blues natjecanje i do sada su uspješno organizirale šest Croatian Blues Challengea (CBC). Pobjednici CBC-a osvajaju mogućnost i čast da predstavljaju HBS i Hrvatsku na krovnom svjetskom blues natjecanju, International Blues Challengeu, koje se početkom svake godine održava u kolijevci bluesa,  Memphisu, TN, SAD, kao i na European Blues Challengeu koji se svake godine održava u nekom drugom europskom gradu.

Nakon dva odlična CBC-a u zagrebačkom klubu Sax!, Buha je treći nažalost pratio iz bolesničkog kreveta, da bi prerano napustio ovaj svijet samo tri mjeseca nakon njegovog održavanja u zagrebačkom klubu Hard Place. 2012. godine HBS daje na pet godina licencu za organiziranje CBC-a Sponi, koja iste godine seli Challenge u Split. Odličan 4th Croatian Blues Challenge održan je u splitskom klubu O’Hara i ponovno je vratio stari sjaj natjecanju koje sada već ima respektabilnu tradiciju i rezulatate. Na CBC-u se hrvatski blues izvođači natječu u dvije kategorije: Solo/Duo i Grupa. Na 4th CBC-u pokrenuta je i nova kategorija za najbolji originalni tekst nazvana Carl Reuter – The Best Original Lyrics Award prema također prerano preminulom članu HBS-a, britancu s hrvatskom adresom Carlu Reuteru.

5th CBC održao se u pulskom klubu Rock Caffe od 8. do 10. studenog 2013. U natjecateljskoj kategoriji nastupili su: Blues Hammer (Pula), The Mezcal Moon (Labin), Vervet (Novigrad), Loco Typico (Split), Origami Blues (Zagreb), Soul Radio (Zagreb), Vaanka Schkvare (Labin) i Zamba (Karlovac), a kao posebni gosti, izvan natjecateljske konkurencije: Sanjin Banić – Bane (Rovinj), Sunnysiders (Zagreb), Delta Blues Gang (Pula) te Mike Sponza Trio iz Italije. Na jubilarni, trideseti International Blues Challenge u Memphis putuju Sanjin Banić – Bane (posebna odluka predsjedništva HBS, na preporuku žirija iz Pule), karlovački sastav Zamba (pobjednici u Grupa kategoriji) te hvarska maloljetna grupa Levonda Kids (kategorija mladih do 21. godine).

Šesto izdanje CBC-a održano je od 5. do 7. studenog 2014. u zagrebačkom klubu “Bikers Beer Factory”, a nastupili su Marko i Darko (Zagreb), Matija Halabarec (Zagreb), Nikola Borčić (Rovinj), Zack Dust & Jura Geci (Varaždin), Bender (Novska), Blues Massenger (Koprivnica), In Roots (Split), Levonda Kids (Vrbanj, otok Hvar), Ohio Bend (Virovitica) i Rolin Humes (Rijeka). U solo / duo kategoriju pobjedu su odnijeli mladi Varaždinci Zack Dust & Jura Geci, a u kategoriji grupa pobijedio je Rolin Humes iz Rijeke.

Sedmi CBC je održan u dva grada – Puli (Rock Caffe) i Zagrebu (Bikers Beer Factory) od 5. do 7. studenog 2015. Pobjedu je odnio rovinjsi blues sastav BeBlue.

Domaćin osmog Croatian Blues Challengea bio je zagrebački klub Bikers Beer Factory, a održan je od 3. do 5. studenog 2016. Već tradicionalno, natjecatelji su nastupili u dvije kategorije, a Tomislav Goluban je pobijedio u obje – solo/duo i bend kategoriji – a to je prvi put uspjelo istom izvođaču, što je još jedan dokaz iznimne Golubanove kvalitete.

Back To Top
Search