skip to Main Content

KEEPING THE BLUES ALIVE

Krovna svjetska blues udruga The Blues Foundation (BF) odlučila je u siječnju 2019. godine HBSu dodijeliti najprestižniju američku blues nagradu – Keeping the Blues Alive (KBA). To je nagrada kojom BF od 1981. godine nagrađuje udruge i pojedince koji na različitim područjima promiču blues glazbu. Dodjeljuje se između ostalog klubovima, festivalima, fotografima, edukatorima, novinarima, managerima, medijima, promoterima, diskografskim kućama, blues udrugama…. To je nagrada koja se ne dodjeljuje izvođačima nego onima koji su iza scene i koji se uporno trude da blues glazba ide dalje. Posebno nas veseli činjenica da su od 1981. do danas ovu nagradu dobile samo 3 neameričke blues asocijacije (The British Blues Connection 1990., Asociacin Musical Blues Hondarribia Spain 2015. i European Blues Union 2018.) te da smo mi prva nacionalna blues udruga koja se može podičiti KBA nagradom.

HRVATSKE BLUES SNAGE

Priča o udruzi Hrvatske blues snage (HBS) počela je 2008. godine kada je veliki zaljubljenik u blues, Dražen Buhin Buha, tajnik Hrvatske glazbene unije, saznao da će se u Parmi u Italiji održati 1. Europska blues konferencija i kad je organizirao da Hrvatska sudjeluje na toj konferenciji. Dražen Buhin Buha, koji je preminuo 2012. godine, je bio ključna figura i pokretač udruge. Na sastanku u Parmi Hrvatska je dobila pozivnicu da sudjeluje na International Blues Challengeu u Memphisu te usnharmonikaš Tomislav Goluban putuje na natjecanje kao prvi predstavnih Hrvatske na IBC-u. Nedugo zatim HBS po uzoru i po pravilniku International Blues Challengea pokreće Croatian Blues Challenge.

CROATIAN BLUES CHALLENGE

Prvi Croatian Blues Challenge održan je u prosincu 2009. godine i njemu je nazočio i Jay Sieleman, direktor Blues Foundation udruge iz Memphisa koja organizira IBC. Pobjednici u solo duo kategoriji i u kategoriji bendova predstavljali su HBS i Hrvatsku na slijedećem IBC-u u Memphisu. Od tada svake godine HBS redovito organiziraju Croatian Blues Challenge te šalju svoje predstavnike u te dvije kategorije.

 

HBS U MEMPHISU

Od 2009. svake godine neprekidno HBS imaju svoje predstavnike na International Blues Challengeu. Do sada su naši predstavnici četiri puta prošli prag i ušli u polufinale (”Sunnysiders” 2011., ”Delta Blues Gang” 2013., ”Zack Dust & Jura Geci” 2015., “Bok Blues” duo 2022. godine). Poseban iskorak HBS su napravile u Youth Showcase kategoriji, svojevrsnoj nenatjecateljskoj kategoriji za glazbenike do 21 godine starosti.
Do sada tri su mlada hrvatska predstavnika nastupila u toj kategoriji, što nije pošlo za rukom niti jednoj europskoj državi. U suradnji s Pop rock školom iz Siska 2013. nastupili su ”4Town Blues Band” (te je godine HBS u Memphisu imao čak 23 blues putnika što je do sada uspjelo samo Kanadi), slijedeće godine to je bio mladi sastav ”Levonda Kids” s Hvara, te 2017. ponovo u suradnji s Poprock školom bend ”Blue Crew”. Još jedan iskorak HBS je imao na ovogodišnjem International Blues Challengeu, solo duo predstavnici ”Two Blue” su sa svojom pjevačicom Marijom Gašparić nastupili na Women In Blues Showcaseu, još jednom prestižnom eventu kojeg Blues Foundation organizira u danima IBC-a.

EUROPEAN BLUES CHALLENGE

HBS je jedan od članova osnivača Europske blues unije (European Blues Union / EBU) te je sudjelovao na svim njenim dosadašnjim godišnjim skupštinama. EBU je 2010. pokrenuo European Blues Challenge  (EBC) na kojem se svake godine natječu predstavnici iz dvadesetak europskih država. Hrvatsku svake godine predstavlja bend koji je godinu prije nastupio u Memphisu. Poseban iskorak je bio na ovogodišnjem 8th European Blues Challengeu koji je održan kada je predsjednik HBS-a Boris Hrepić Hrepa bio član šestočlanog međunarodnog žirija. Hrepa je također bio i član žirija novopokrenutog International Mississippi Trail Challengea koji se održao u srpnju ove godine u okviru Cahors Blues Festivala u Francuskoj, a članovi HBS-a Siniša Bizović i Sanja Maksan bili su 2015. godine u žiriju Slovačkog Blues Challengea.

KEEPING THE BLUES YOUNG

HBS posebnu važnost daju na edukaciji i radu s mladima, što je jako važno za budućnost blues glazbe. Od samog osnutka pokreće se Blues at school program u kojem članovi udruge održavaju satove edukacije o bluesu po osnovnim školama i vrtićima. Nekoliko godina aktivni su bili Tomislav Goluban i Nebojša Buhin, koji su održali niz satova bluesa u kojoj su djecu educirali o usnoj harmonici i električnoj gitari. Zadnjih pet godina na tom polju veoma su aktivni Boris Hrepić Hrepa, po struci pedagog, i Miro Dimić, koji je ujedno i direktor Poprock škole iz Siska. Njih dvojica sa svojim suradnicima održavaju sat o počecima i razvoju bluesa po mnogobrojnim osnovnim školama. Miro Dimić je prije nekoliko godina pokrenuo i Blues kamp u Eko selu Strug, u ovom dijelu Europe jedinstveni višednevni kamp u kome se u raznim radionicama mlade polaznike podučava osnovama blues muziciranja. Kao mentori sudjeluju eminentni glazbenici Hrvatske i regije. Upravo je ovaj kamp iznjedrio sastav ”Blue Crew”, naše prošlogodišnje predstavnike na Youth Showcaseu. Boris Hrepić je dva puta sudjelovao i na Blues at school satu Blues Foundationa koji se u vrijeme IBC-a održava u Memphis Downtown Elementary School. Ipak je jedna od glavnih aktivnosti već prije spomenuta priprema mladih bendova, organiziranje njihovog putovanja te sudjelovanja u Youth Showcase kategoriji u Memphisu. HBS već radi na pripremi novog mladog benda za slijedeći IBC.

BLUES DOGAĐAJI

HBS su od 2009. godine naovamo pokrenule čitav niz blues događanja od kojih su veći dio njih postali tradicija. Nakon samog osnutka udruge pokrenut je program ”BlueSax”, koncertna večer u klubu ”Sax”. S nekoliko koncertnih sezona u Saxu HBS je u suradnji s diskografskim kućama Spona i Croatia Records  objavio dva dvostruka CD-a na kojima su se našli gotovo svi hrvatski blues izvođači. Taj se program s vremenom prebacio u klub ”BBF” da bi se unazad pet godina smjestio u ”Hard Place” gdje pod nazivom ”Blue utorak” traje do 2019. Godine 2012. pokrenut je i program ”Timepieces”, večer posvećena Eric Claptonu i koji se na Claptonov rođendan svake godine održava u ”Hard Placeu” i na njemu raznovrsni hrvatski blues izvođači izvode pjesme iz opusa Eric Claptona. Sličan program HBS pod nazivom Irish Tour se od 2015. godine u suradnji s irskom ambasadom u Zagrebu organizira kao tribute Irskoj Blues i Rock glazbi. Travelling Harps je mini festival svirača usne harmonike u sjećanje na Ceciliju Lo Forti.

INTERNATIONAL BLUES MUSIC DAY

Od 2013. godine HBS redovito obilježava International Blues Music Day na kojem nastupaju bendovi koji su članovi HBSa. Dosadašnja obilježavanja IBMD bila su u Zagrebu, a 2018. g. u Splitu u klubu ”Ovčice”.

 

 

 

BLUES FESTIVALI

HBS je pokrenuo ili sudjelovao u pokretanju nekoliko blues festivala. Zagreb International Blues Festival je pokrenut 2009. godine i odvija se evo već devetu godinu za redom. Kroz njega su prošla mnogobrojna eminentna imena svjetske blues scene te gotovo svi hrvatski blues izvođači. 2011. Godine je glavni tajnik HBS-a Siniša Bizović inicirao pokretanje Split Blues Festivala koji traje do danas. Bivši predsjednik HBS-a Tomislav Goluban pokrenuo je 2014. godine u svom rodnom gradu Zaboku Zagorje etno blues festival, a prošle godine trenutni predsjednik HBSa Boris Hrepić Hrepa pokrenuo je u malom gradiću dalmatinske zagore ”Thrill Blues Festival”. U grad Pula je također prošle godine pokrenut festival ”Pula Blues & Rock Weekend”.

HBS DISKOGRAFIJA

Tijekom 14-godišnjeg rada, HBS je u suradnji s diskografskim kućama Spona i Croatia Records objavio ukupno 16 diskografskih izdanja:
1. Blue Sax! Live! Season 2008-2009 (2009)
2. Blueshand 65 Anniversary (2011)
3. Blue Sax! Live! Season 2009-2010 (2011)
4. The Best of Zagreb International Blues Festival So Far (2012)
5. Inside the 4th Zagreb International Blues Festival (2013)
6. Blues for you – Tribute to Buha (2013)
7. My Name is Blues (2014)
8. Croatian Blues Challenge Winners & Travelllers (2015)
9. Split Blues festival 2016 (2017)
10. Split Blues festival 2017 (2019)
11. Split Blues festival 2018 (2019)
12. Croatian Blues Challenge 2009-2018, Winners and Travellers (2019)
13. Split Blues Festival – The Best of 2011 – 2019 (2020)
14. Zagreb International Blues Festival – First 10 Years (2010 – 2019) (2020)
15. Split Blues festival 2021 –vol. 1 (2022)
16. Split Blues festival 2021 –vol. 2 (2022)

PHILADELPHIA JERRY RICKS HERITAGE

Još i prije nastanka HBS-a, njegovi članovi osnivači radili su na promociji bluesa i očuvanju njegove baštine. Kada se Philadelphia Jerry Ricks doselio u primorski grad Kastav pomogli smo mu organizirati prve koncerte u Hrvatskoj, a kada je nažalost umro, organizirali smo koncert na kojem smo skupili novac za njegov pogreb i grob na mjesnom groblju u Kastvu. Prošle godine su, na inicijativu HBSa, grad Kastav i turistička zajednica Kastva snimili i objavili film posvećen Philadelphia Jerry Ricksu, a u procesu je i postavljanje njegove statue na središnjem trgu Kastva. HBS trenutno radi na rješavanju autorskih dozvola za objavljivanje live albuma sa zadnjeg koncerta Philadelphia Jerry Ricksa.

Predsjedništvo HBS:

Predsjednik: Davor Bunčić – Buna

Potpredsjednik: Stevo Vučković – Stivi

Glavni tajnik: Siniša Bizović – Bizi

Počasni predsjednik: Boris Hrepić – Hrepa

 

Hrvatske Blues Snage
Croatian Blues Forces

A. Žaje 58
10000 Zagreb
Hrvatska – Croatia

OIB: 48892892238
MB: 02683547

Žiro račun: Zagrebačka banka d.d.
IBAN: HR21 2360 0001 1021 6501 4

2. SVIR ĐIR FEST

Hrv. Leskovac, 05. – 07. travnja 2024. Prošlogodišnjim, 1. SVIR ĐIR FESTOM obilježili smo 55 godina urbane rock glazbe u Hrvatskom…

Čitaj još...

Irish Tour 2024

Prošlo je deset godina otkako postoji Veleposlanstvo Republike Irske u Zagrebu. To je savršena prilika za organiziranje, z potporu Veleposlanstva, još…

Čitaj još...

Završen 15 CBC

Pobjednik 15 Croatian Blues Challengea je poznati Hrvatski glazbenik Vladimir Georgev Bugi u solo/duo kategoriji. U bend kategoriji pobjednik nije odabran…

Čitaj još...
Back To Top
Search