skip to Main Content
Cecilia Lo Forti (17.12.1960.-1.6.2018.)

Travelling Harps je mini festival hrvatskih svirača blues (dijatonske) usne harmonike.
Festival je posvećen američkoj blues glazbenici, Ceciliji Lo Forti, koja je također svirala usnu harmoniku.
Cecilia je preminula 1 lipnja 2018. godine i nije uspjela ponovno doći u Hrvatsku i Split, gdje je namjeravala živjeti u mirovini. U klubu Hard Place u Zagrebu i klubu Ovčice u Splitu smo, za sjećanje na ovu sjajnu glazbenicu, postavili Cecilijinu sliku.

Cecilia Lo Forti je u više navrata posjetila Hrvatsku i zaljubila se u ljepote lijepe naše.

Poznatija pod pseudonimom Ms. Harmonica, putovala je svijetom i svirajući predstavljala Lee Oskar usne harmonike https://leeoskar.com/featured-artists/ms-harmonica/. Svoj projekt je nazvala Travelling Harmonica. Kao tribute Ceciliji ovu večer smo nazvali Travelling Harps.

U petak 3.6.2022. dogodilo se nešto nevjerojatno u Hard Placeu.  Festival Travelling Harps posvećen Ceciliji lo Forte koji vodi Buna i HBS postavili su svoj prvi blues landmark u Hrvatskoj. U čast Ceciliji čiji je pepeo prosipan oko drveta ispred Hard Placea postavljanje metalna pločice u znak sjećanja na nju. Naime po njenoj želji njen je pepeo nakon kremiranja podijeljen u 5 dijelova i prosipan na pet mjesta na planeti Zemlji. Ponosni smo što su dva u Hrvatskoj (Zagreb i Split). Projekt vodi Buna a postoji ideja da se snimi i album posvećen Ceciliji pa zainteresirani glazbenici mogu razmisliti da kad snimaju nešto imaju i taj moment u glavi. Trebale bi dakako biti kompozicije s usnom harmonikom.
Za vrijeme trajanja koncerta Travelling Harps 2023. godine u Splitu u klubu Baraka, postavljena pločica u klubu Ovčice.

Back To Top
Search