skip to Main Content

Oblik prvih električnih gitara bio je inspiriran oblikom klasičnih i akustičnih gitara. Navijači žica nalazili su se na obje strane headstocka gitare. Tako i prva Fender električna gitara koja nosi ime Esquire i proizvedena je 1950. godine.

Lap steel gitare su bile popularne, ali i ograničene za izvođenje samo vrsta glazbe koju je obilježio specifičan zvuk lap steel gitara. Radi jednostavnosti, muzičari su električne gitare svirali u položenom položaju, u krilu. Tako je gitaru trebalo često preštimavati iz standardnog štima u razne open štimove i natrag u standardni štim, što je bilo nespretno kod položaja navijača žica na obje strane headstocka.

Clarence Leo Fender, proizvođač gitara je u jednom društvu krajem 1950. godine došao na ideju koja će obilježiti daljnji razvoj gitara s navijačima na jednoj strani headstocka. Naime, u društvu su se nalazili emigranti iz Hrvatske koji su svirali tambure. Tambure su imale navijače za žice samo na jednoj strani headstocka, što je gospodinu Fenderu dalo ideju da tako pokuša olakšati često štimanje gitara kad se sviraju u položenom položaju, u krilu. i tako je nastao 6-in-line Headstock.

U doba velike popularnosti radija (broadcast) nastao iste godine Fender Broadcaster, koji je imao navijače na jednoj strani headstocka. Pojavom i porastom popularnosti televizije Broadcaster je promijenio ime u Telecaster. A prava eksplozija nastaje popularizacijom letova u svemir i tu nastaje Stratocaster.

Prednost pozicioniranja navijača na jednoj strani headstocka je ta što je tehnički bolje radi tog što su žice na nutu (konjiću) presavijene samo prema headstocku, a ne i prema navijačima (Gibson i sl.). Tako su žice stalno paralelne, na istom razmaku i tako bolje drže štim.

Tako je Hrvatska tambura bila inspiracija legendarnim gitarama koje ne gube popularnost ni danas.

Back To Top
Search