• darkblurbg
  Croatian Blues Challenge

  14th Croatian Blues Challenge
  04.-05.11.2022. Booze & Blues, Zagreb

 • darkblurbg
  Zagreb International Blues Festival

  13th Zagreb International Blues Festival
  22-25.11.2022.

 • darkblurbg
  The Blues Foundation

  The Blues Foundation je neprofitna organizacija
  sa sjedištem u Memphisu

autor: glavni urednik, objavljeno: 15.11.2016. 20:23:45

Tomislav Goluban - pobjednik 8. hrvatskog blues natjecanja!

slika

Na nedavno održanom osmom "Croatian Blues Challengeu", Tomislav Goluban je pobijedio u obje kategorije - solo/duo i bend kategoriji - a to je prvi put uspjelo istom izvođaču, što je još jedan dokaz iznimne Golubanove kvalitete.

      Dva tjedna nakon objavljivanja osmog studijskog albuma "Kaj Blues Etno", Tomislav Goluban je originalnim nastupom i autorskim pjesmama zaslužio naklonost stručnog žirija i time stekao pravo da još jednom Hrvatske blues snage predstavlja u Americi. Prvi put je u Memphis putovao 2009., temeljem pozivnice koju mu je uručio tadašnji predsjednik Blues fondacije, Jay Sieleman. Nakon tog iskustva, natjecanje s istim pravilima uspješno se organizira i u Hrvatskoj.

      Treća, youth kategorija nije natjecateljska nego revijalna i namijenjena je izvođačima koji još nisu napunili 21. godinu. Ove godine Hrvatske blues snage po drugi puta u Memphis šalju bend u youth kategoriji. Riječ je o sastavu Blue Crew koji je pod vodstvom Miroslava Dimića oformila i uvježbala Pop Rock škola iz Siska i njen ljetni blues kamp Lonjsko polje. S njima na Challenge putuje i dječji pedagog i glazbenik Boris Hrepić koji je 2011. godine s duetom Sunnysiders u solo/duo kategoriji bio prvi hrvatski izvođač koji je u Memphisu ušao u polufinale.   

      Na International Blues Challengeu se uobičajeno natječe oko 350 izvođača iz cijelog svijeta u dvije kategorije: solo/duo i band. Četvrtfinalne i polufinalne večeri održavaju se u  tridesetak klubova ulice Beale Street, a finale u dvorani Orpheum. Dan uoči natjecateljskih dana, rezerviran je za "International showcase" na kojem se predstavljaju izvođači stigli izvan SAD-a.