skip to Main Content

Božidar Milinović, rođen je u Rijeci 1960. godine gdje živi i radi. Nakon završene osnovne glazbene škole, vrlo se mlad počinje zanimati za glazbu. U početku ga privlači Rock & Roll, a za jazz i srodne stilove ostaje poklonik do danas. Zanimljiva je ta riječ “Jazz”. Glazba toliko iskrena koja ga prati još od najranijeg djetinjstva, da bi 1991.postala inspiracija u njegovom likovnom

stvaralaštvu. Pomnom promatranju svog inspirativnog izvora, Božidar Milinović ispituje karakteristike, raspoznaje fizionomiju Duka Ellingtona, Raya Charlesa, Glenna Millera i Boška Petrovića.Rigoroznim potezima i pomnom kontrolom kromatizma gradi svoje kompozicije, često vrlo originalnog reza.Njegovi su portretni radovi, čvrsto i jasno građeni na kontrastima

svijetla i sjene, odmjereni u njihovom plasticitetu, lišeni svake dekorativne ljupkosti.

Tako je izlažući svoje slike, točnije portrete glazbenika imao čast ugostiti i neke

od poznatijih hrvatskih i riječkih jazzista, kao što su Darko Jurković-Charlie, Zlatko Barač (Goran Rukavina i Luka Toman).

Od 1995-1997.godine izlaže svoje radove u atriju hotela “Rotonda” u Novigradu – Cittanova, u Istri, a povodom ljetnog jazz & blues festivala.

Izložbu “I got rhythm” otvara Boško Petrović (’97) naravno u “Rotondi” Izložba, upravo zbog svoje posebnosti ostavlja simpatičan trag između jazza i slikarstva u kojem je Božidar, za prijatelje “Mr jazz” stvorio svoj jedinstven i lako prepoznatljiv stil.

2005.godine. prestižni likovni centar “on line” upisuje i Božidara u popis svjetskih jazz slikara i jazz slikarstva uopće.

2007.godine. Upoznaje američkog blues gitaristu i glazbenika, “Philadelphiu” Jerry Ricksa, koji sa svojom suprugom Nancy posjećuje njegov atelje i oduševljen radovima nudi mu daljnju suradnju. No, nažalost Jerry ubrzo umire od teške bolesti. Već slijedeće godine 2008. nastaje prvi “Kastav blues festival” u sijećanje na preminulog Ricksa, te Božidar predstavlja svoje radove upravo u tom malom pitoresknom gradiću nedaleko Rijeke.Izlaže oko 20 radova ulja na platnu.Kako je preminuli

Jerry bio i ostao omiljen među Riječkim glazbenicima i umjetnicima, uz Božidara svoje radove izlaže i Ivan Petričić, koji oslikava Rock portrete na raznim materijalima.

Back To Top
Search