• darkblurbg
  Croatian Blues Challenge

  10th CROATIAN BLUES CHALLENGE
  25. - 27.10.2017., Rock Caffe, Pula

 • darkblurbg
  Zagreb International Blues Festival

  8th Zagreb International Blues Festival
  23-05 - 27.05.2017.

 • darkblurbg
  The Blues Foundation

  The Blues Foundation je neprofitna organizacija
  sa sjedištem u Memphisu

Marija Gašparić

slika Rođena u Zagrebu 1980. godine, provodi svoje rano djetinjstvo u centru grada, do polaska u osnovnu školu kada seli na Jarun. Odrasta u obitelji amaterskih i profesionalnih glazbenika, upijajući glazbu izvođača stare škole - Billie Holiday, Mahalia Jackson, Otis Redding, Johnny Cash i mnogi drugi. Ova će najranija glazbena iskustva oblikovati njezinu sklonost crnačkoj glazbi, ritmu i ljubav prema višeglasnom pjevanju.
1990. godine upisuje klavir u Glazbenoj školi Blagoje Bersa. Po završetku osnovne glazbene škole kreće u vlastito istraživanje glazbe i tako otkriva omiljeni period - glazbu 1960-ih i 1970-ih. Razvija sklonost glazbenom izražavanju u formi benda, te se prebacuje na vokalni glazbeni izričaj.
Svoja prva vokalna iskustva stječe u duhovnoj glazbi, naginjući gospelu. U ovom će miljeu surađivati sa raznim sastavima i sudjelovati na raznim festivalima diljem zemlje, tesajući zanat, učeći solo i višeglasno pjevanje, privikavajući se na pozornicu.
Na nekoliko godina smanjuje intenzitet bavljenja glazbom, posvetivši se obitelji sa četvero djece. Ulaskom u zagrebački sastav Angels Band Acoustic vraća se pjevanju i nastupanju u intenzivnijem obliku.
Nakon raspada benda neko vrijeme se traži a potom i nalazi u zagrebačkom B# bandu, gdje konačno dobiva priliku baviti se crnačkom glazbom u jednoj od svojih najljepših formi - bluesu.
Sa gitaristom banda, Nenadom Mađerićem, stvara autorski materijal sa kojim se prijavljuju 2017. godine na 9th Croatian Blues Challenge, te kao dvojac naziva Two Blue, pobjeđuju. 2018. godine odlaze u Memphis na 34th International Blues Challenge predstavljati Hrvatsku.
Posebnu čast joj iskazuju organizatori Women in Blues showcase-a, jednog od najprominentnijih događanja na Beel Street-u, te se tim nastupom povezuje sa ženama u bluesu diljem svijeta.
Tokom godina sudjeluje na brojnim festivalima diljem lijepe naše (Šibenik, Pula, Koprivnica, Krapina, Pitomača) te drugim glazbenim događanjima u i izvan zemlje (Cest is the best, Advent na Zrinjevcu, Zagreb International Blues Festival, Croatian Blues Challenge, International Blues Challenge, Women in Blues) surađivajući sa raznim sastavima, što nastupima što studijskim snimanjem (Tonči Eterović, Tom and the Twisters, BeHaVe…).
Glazbeni uzori duboko utkani njezinu ekspresiju su Janis Joplin, Etta James i Nina Simone.